U Srbiji se svake godine u krivolovu ubije 60.000 prepelica
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije tokom avgusta otkrilo je 46 slučajeva krivolova prepelica uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica, što je povećanje u odnosu na ranije godine.

Krivolov prepelica otkriven se u 22 opštine, a pronađeno je ukupno 56 uređaja.

 

Ove godine, kao i godinama unazad, najgora situacija je u opštini Trstenik gde u gotovo svakom selu krivolovci postavljaju vabilice. Tokom avgusta u selima trsteničke opštine zabeleženo je čak 11 slučajeva krivolova prepelica. Na crnoj listi sledi opština Varvarin sa pet slučajeva, Bački Petrovac sa četiri i Malo Crniće sa tri otkrivena slučaja, saopštavaju iz ovog društva.

 

Kako navode, da je sutuacija zabrinjavajuća svedoči i upozorenje lovcima koje je uoči početka lovne sezone na prepelicu došlo iz Lovačkog saveza Srbije. Krovni savez lovaca podsetio je svoje članove da su elektronske vabilice zabranjene i da svako kršenje zakona za sobom povlači posledice, kao i da Lovački savez korišćenje elektronskih vabilica oštro osuđuje.

 

Krivični zakonik Srbije je elektronske vabilice prepoznao kao sredstvo za masovno uništenje divljači. Ovi uređaji služe da oglašavanjem tokom noći na određenu lokaciju privuku i zadrže veliki broj prepelica koje narednog jutra budu ubijene. Vabilice zavaravaju prepelice koje se preko Evrope sele za Afriku da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.

 

Predviđene kazne su od šest meseci do tri godine zatvora, dok lovačka udruženja mogu da se terete za privredni prestup.

Sezona lova na prepelice počinje 1. avgusta i traje do 30. septembra, a prema podacima kojima raspolaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, širom Srbije krivolovci postavljaju i koriste više od 800 elektronskih vabilica. Navode da se u Srbiji svake godine u krivolovu ubije više od 60.000 prepelica, a kada se tom broju doda i oko 45.000 zvanično odstreljenih, jasno je da se populacija ove ptice selice masovno i bezobzirno uništava.

 

Društvo za zaštitu ptica poziva građane da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica.

izvor:https://www.021.rs/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano