U Srbiji umrla beba stara devet dana koja je rođena s koronom

Beba iz Kragujevca kojoj je odmah nakon rođenja dijagnosticirana zaraza koronavirusom preminula je danas u Sveučilišnoj dječjoj klinici u Tiršovoj, javlja Telegraf.

Odmah nakon rođenja bebi, koja je preminula sa svega devet dana starosti, utvrđena je zaraza koronavirusom. U prvim satima nakon rođenja bila je dobro, ali je u trećem satu dobila temperaturu i ubrzo razvila i sve simptome zaraze.

Novorođenče je bilo priključeno na respirator, ali je tijekom liječenja došlo do razvoja multisistemskog zatajenja svih organa pa je uz liječničku pratnju prebačeno u Sveučilišnu dječju kliniku u Tiršovoj.

Kako piše Telegraf, infekcija koronavirusom dovela je do citokinske oluje, stanja koje uključuje stvaranje ogromnog broja imunoloških stanica i preveliku proizvodnju citokina. Ovo stanje se manifestira teškom upalom, pneumonijom, nedostatkom daha, upalom dišnih puteva, a može dovesti i do zatajenja više organa.

Fenomen citokinske oluje, pretjerane reakcije imunosnog sustava, smatra se glavnim čimbenikom zatajenja organa i smrti kod nekih pacijenata oboljelih od koronavirusa, ali za sada nije jasno u kojoj je mjeri teška upala pluća kod kritično bolesnih pacijenata od covida-19 posljedica virusa ili komplikacija zbog pretjerane reakcije organizma.

Citokini su proteini male molekulske mase koji djeluju kao posrednici između dijelova imunosnog sustava. Izlučuju ih različite stanice kao što su limfociti, monociti, makrofazi i fibroblasti. Citokinska oluja je proces u kojem naš imunosni sustav u susretu s nepoznatim virusom reagira pretjeranim umnožavanjem stanica imunog sustava koje luče citokine, koji pak aktiviraju nove stanice imunosnog sustava.

Groznica, umor, suhi kašalj - u četiri od pet slučajeva zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 simptomi su "benigni ili umjereni", ali zna doći i do poteškoća u disanju i razvoja teškog respiratornog sindroma. To se događa u jednom od pet ili šest slučajeva, kada je potrebna hospitalizacija, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Teškoće s disanjem, osjećaj pritiska na plućima, usnice i lice koji poprimaju plavkastu boju znaci su za uzbunu i zahtijevaju hitnu liječničku intervenciju, upozorava i američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Većina hospitaliziranih dobije tešku upalu pluća i bolest zahvaća oba plućna krila, prepoznati je "potpis" teškog oboljenja. Pogoršanje često dolazi naglo, sedam dana nakon pojave prvih simptoma, objašnjava Yazdan Yazdanpanah, voditelj Odjela za infektivne bolesti pariške bolnice Bichat.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: