UBISTVA BEBA, SILOVANJA, SEČA UŠIJU Ovo su NEOBORIVI DOKAZI o zločinima Haradinaja, koji je OSLOBOĐEN ZA ZLOČINE
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ramuš Haradinaj (49), lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova odlukom francuskog suda oslobođen je od zahteva naših vlasti da bude izručen Srbiji, koja ga traži zbog brojnih, najstrašnijih zločina.

 
 
haradinaj_1999_vesti_blic_unsafe
 

U poslednjih mesec dana, "Blic" je opširno izveštavao o svim zločinima koje je Haradinaj počinio, a za koje je srpsko pravosuđe prikupilo neoborive dokaze. Uprkos njima, francuski sud je procenio da bi odluka o izručenju imala "teške posledice po Haradinaja" zbog čega je pušten na slobodu.

 
Zločinac u uniformi OVKFOTO: RAS / RAS SRBIJA

Zločinac u uniformi OVK

Naredbe lično potpisivao

Među brojnim dokazima, koje je Srbija dostavila Francuskoj, Haradinaja kao odgovornog za zločine terete i sačuvane pisane naredbe koje je potpisao u svojstvu komandanta OVK u Metohiji, a koje ukazuju na osnivanje OVK i njihove prve terorističke napade 1997. na Metohiji.

 

Na meti OVK prva se našla policija u selu Lauš, a zatim su napadi terorista postali intenzivniji i već do maja 1998. sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline bila su etnički očišćena od srpskog stanovništva. Od marta do septembra 1998. na području koje su kontrolisale Haradinajeve jedinice ubijeno je 30 policajaca.

Zabrana kretanja građana

U junu 1998. OVK se reorganizovala u vojne oblasti. U selu Jablanica 1998. godine održan je sastanak svih lokalnih komandanata OVK na Metohiji i Haradinaj je imenovan za komandanta operativne zone Dukađini (Metohija). Samo dan posle imenovanja doneo je naredbu o opštoj mobilizaciji i "pripremi stanovništva, boraca i starešina za rat". Takođe je izdao naredbu o zabrani kretanja pripadnika OVK, ali i svih građana bez dozvole. Haradinaj je ubrzo potpisao više naredbi o organizaciji OVK, kao i o životu civila na područjima Peći, Đakovice, Dečana i Kline. Po naredbi Haradinaja formirane su brigade OVK.

Početkom jula 1998. Haradinaj je svojeručno potpisao naredbe kojima je veći broj pripadnika OVK uputio na područje sela Lođa, kod Peći, gde je ubrzo počinjeno više zločina nad policajcima i srpskim civilima.

 

- O zločinima Ramuša Haradinaja i njegovih jedinica podaci se prikupljaju od 1994, a najstrašniji su činjeni 1998. i 1999, među kojima su svirepa ubistva i silovanja albanskih žena. Haradinaj je u Hagu oslobođen za zločine iz 1998, a srpska država je sada insistirala na zločinima iz 1999. jer se komandant OVK za oblast Metohije brani da mu je već suđeno za 1998. godinu, izjavio je za "Blic" izvor upućen u dokumentaciju poslatu Francuskoj.

Zverska ubistva i mučenje dece i beba

Među dokumentima su i dokazi za ubistvo 13 žrtava (među kojima su i deca), od kojih je neke, prema tvrdnjama svedoka, lično ubio Haradinaj.

- Haradinaj je naredio da se deca zatvore u obore, gde su držana danima. Među njima, juna 1999, bila je i beba mlađa od godinu dana. Haradinajevi saborci su je bacili o zid improvizovanog zatvora, zbog čega je ova žrtva trajno paralizovana, svedočili su novi svedoci ali i Haradinajevi saborci, koji su u međuvremenu ušli u program zaštite.

 

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, opisao je svirep zločin počinjen 1999. kada su u porodičnu kuću K. A. u Đakovici upali vojnici pod komandom Haradinaja. Jedan od vojnika tada je ispalio dva hica u dvonedeljnu bebu koja je ležala u kolevci, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao:"Eto sad imaš meso za pasulj".

Silovali i njegovi vojnici i on sam

Prema svedočenjima koje je skupilo srpsko pravosuđe, Haradinaj je lično silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice. Jednu od njih, maloletnu Tafai Nanjimetu, Haradinaj je silovao u đakovičkom hotelu "Paštrik", a posle njega, punih 40 sati silovali su je i ostali iz OVK. Hotel "Paštrik", inače je služio kao improvizovani zatvor, u kojima su žrtvama odsecane uši, a zatim su druge terani da ih pojedu. Većini mučenika je urezano slovo "U" na telo i lice, što je bilo prvo slovo od UČK (OVK).

Žrtve Haradinaja i njegovih saoboraca bili su Srbi, Romi i Albanci koji nisu podržavali OVK.

 

Doktor Zoran Stanković, sada predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Medveđu i Bujanovac, koji je devedesetih bio šef Komisije za ispitivanje zločina, pružio je "Blicu" na uvid dokumentaciju o tri ubistva; majke i ćerke Albanke, i srpskog policajca.

Svirepa mučenja

Za svirepo mučenje i ubijanje majke i ćerke Lj. K. (45) i R. K. (19) avgusta 1998. u blizini Suve Reke osumnjičeni su pripadnici OVK pod direktnom komandom Haradinaja. Na odeći žrtava na albanskom jeziku je bilo ispisano "srpske kurve". Obe su ubijene hicima u glavu iz vatrenog oružja, a majka je imala i zavezanu kesu oko glave. Ona je bila stravično pretučena pre smrti, dok je ćerka pre smrti višestruko silovana. U isto vreme, u avgustu 1998, pronađeno je masakrirano telo srpskog policajca S. P., koga su, kako se sumnja, zarobili pripadnici OVK pod komandom Haradinaja. Neki delovi tela su nedostajali i, kako je utvrđeno otkinuti su žrtvi.

Haradinaja je srpsko pravosuđe dovelo i u vezu sa trgovinom organima. Svedok Albanac koji je bio vozač OVK i učestvovao u prebacivanju Srba sa Kosova na sever Albanije izjavio je da su braća Ramuš i Daut Haradinaj u zoni Dukađini nakon okončanja sukoba 1999. organizovali hvatanje preostalih Srba i njihov transport u Albaniju.

- Mi smo 19. avgusta sa crvenim kamionom "volvo" prebacili 10 ili 12 Srba... Njih četvorica su izdvojena na severu Albanije u mestu Burelj i odvedena u kuću koja je ličila na malu kliniku... Rekli su mi da se tamo vade organi i prodaju - svedočio je ovaj svedok.

Svedoci ubijeni

Tokom postupka u Hagu, 19 svedoka Haradinajevih zločina su misteriozno ubijeni, a istraga nije dovela do izvršilaca. Među njima je i Kujtim Beriša, koji je prethodno svedočio kako su mu Haradinajevi vojnici silovali suprugu, njega mučili strujom a Srbe ubijali kod Radonjičkog jezera.

Ramuš Haradinaj ali i njegov brat Daut Haradinaj, osim što su osumnjičeni za ratne zločine, dovode se u vezu s islamističkim terorističkim organizacijama, a označeni su kao predvodnici moćnog kriminalnog klana, koja je usmerena na "ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranjem albanskog stanovništva".

IZVOR: BLIC

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano