UDRUŽENJE TURISTIČKIH AGENCIJA : DRŽAVA PREĆUTNO GUŠI TURISTIČKE AGENCIJE!

Država je dužna da obezbedi ustavno pravo na rad i jedake uslove za sve učesnike na tržištu gde se poslovanje dalje reguliše po tržišnim principima, ističe se u zajedničkom saopštenju.

 

Udruženje turističkih agencija Srbije i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije traže od Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Komisije za zaštitu konkurencije, Narodne banke Srbije i drugih nadležnih institucija da urgentno reaguju i obezbede svim turističkim agencijama jednake uslove u kojima će moći da nastave da rade jer to, po trenutnim zakonima, nije moguće.

 

Došli smo u situaciju da osiguravajuće kuće ocenjuju ko je podoban da radi a ko nije, kao i da javno licitiraju koliko je agencija potrebno tržištu ove zemlje, te zahtevamo od Narodne banke Srbije da interveniše u domenu svojih nadležnosti, navedeno je u saopštenju.

 

Potrebno je da se hitno sankcionišu takvi ispadi, sugerisano je u saopštenju, a kako ilustracija je navedena izjava predstavnika Udruženja osiguravača Srbije Duška Jovanovića portalu Telegraf.rs kako “nije moguće da u Srbiji posluje 500 agencija, a u Evropi, u državama poput Nemačke i Francuske, tek nekoliko desetina”.

 

Ovakvim izjavama se obmanjuje javnost i manipuliše podacima jer u Nemačkoj, na primer, posluje oko 2.300 turoperatora i 11.000 posredničkih agencija, navode u saopšenju pozivajući se na podatke sa sajta udruženja nemačkih agencija, uz ocenu da je to procentualno slično kao i u Srbiji “s obzirom na broj stanovnika”.

 

U saopštenju se podseća da turističke agencije do sada nisu dobile sektorsku pomoć iako su na ivici opstanka i da ni jedan od njihovih zahteva nije ispunjen. Resorno ministarstvo naglašava pomoć koju su dobile agencije u vidu subvencija za polise osiguranja, ali se ispostavlja pravo na te subvencije ima svega 10 odsto turističkih agencija organizatora, dok posredničke agencije nisu dobile ništa.

 

Izvor : Nova.rs 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: