USVOJENA REZOLUCIJA O STRADANJU SRPSKOG NARODA U SREBRENICI! Bošnjaci napustili sednicu

Predlog za usvajanje podneo je Radomir Pavlović, potpredsednik Skupštine opštine

Skupština opštine Srebrenica usvojila je Rezoluciju o stradanju i zločinima nad srpskim narodom Srebrenice u 20. veku.

Predlog za usvajanje Rezolucije je podneo je Radomir Pavlović, potpredsednik Skupštine opštine, inače kadar Saveza nezavisnih socijaldemokarata (SNSD) predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine iz redova srpskog naroda Milorada Dodika.

Radomir Pavlović, potpredsednik Skupštine Opštine Srebrenica izjavio je kako se u Rezoluciji osuđuju zločini nad srpskim narodom u 20. veku, te da se ne umanjuju zločini nad drugim narodima.
On je najavio da će Rezolucija biti prosleđena Skupštini Republike Srpske da usvoji identičnu rezoluciju.

 
 

- S obzirom na dešavanja iz okruženja, Crne Gore, ovo je vreme da podvučemo crtu i kažemo šta je bilo u Drugom svetskom ratu, šta je bilo u zadnjem ratu, da pošaljemo poruku koju politiku mi želimo. Ovo je kompromis u kojem mi ne osuđujemo stradanja drugih naroda, ali želimo da istaknemo da su stradali i Srbi na ovom prostoru, posebno u Drugom svetskom ratu - kazao je Pavlović.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić je izjavio da se "nije moglo prećutati na ono što se radi o srpskom narodu".

- Iz dana u dan vidimo one koji podležu pritisku međunarodne zajednice i osuđuju srpski narod za ono što nije počinio. Naša skupština je morala da reaguje i mislim da je ovo pravi potez - rekao je Grujičić. 

Skupština Opštine Srebrenica nikada nije usvojila nikakav dokument povodom genocida u Srebrenici koji se nad bošnjačkim stanovništvom dogodio jula 1995. godine - događaja koji je potvrđen presudama međunarodnih sudskih institucija u najmanje tri slučaja: pravosnažnim presudama političkim i vojnim liderima bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, kao i u presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. donetom po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Srbija tada nije proglašena krivom za genocid, ali prema mišljenju suda nije sprečila i kaznila zločin genocida u vezi sa događajima u Srebrenici jula 1995. Istom presudom. Direktnim izvršiocima genocida označeni su vojska i policija Republike Srpske (RS).

Duraković: Političko nasilje srpske većine nad bošnjačkom

Uoči usvajanja Rezolucije, odbornici iz reda bošnjačkog naroda (šest odbornika) su napustili sednicu.

- Čin usvajanja Rezolucije nam govori da se uvek može vršiti političko nasilje srpske većine nad bošnjačkom. Mi imamo sa njima potpisan koalicioni sporazum o razumevanju, ali su Srbi danas pokazali koliko su Bošnjaci poštovani unutar ove lokalne zajednice. Ovim smo dobili dokaz da je potpisivanje koalicionog sporazuma narušeno i samo se destabilizira situacija u Srebrenici - rekao je Ćamil Duraković, predsednik Skupštine opštine Srebrenica.

Rezolucija je usvojena devet dana uoči obeležavanja 26 godina od genocida u Srebrenici.

Izvor: srbijadanas.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano