Volite držati čašu vode pored kreveta tokom noći? Evo zašto biste se te navike trebali riješiti
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Većina ljudi drži čašu vode pored kreveta kako ne bi ustajali tokom noći u slučaju da postanu žedni. Međutim, ta tekućina često ujutro ima čudan okus nakon što je par sati odstajala, piše Kurir.

PH ravnoteža vode se smanjuje kada ostane nepokrivena preko noći. Voda upija ugljen dioksid koji je čini kiselom. Osim toga, postoje i bolesti koje se mogu dobiti radi algi i bakterija koje se mogu namnožiti u vodi ako stoji na zraku.

Hemija vode se mijenja te se 0.13% nje pretvara u ugljičnu kiselinu koja kasnije stvara bikarbonate i karbonate. Osim toga, nepokrivena voda na vašem stolu može privući razne kukce poput muha ili komaraca te na nju pada prašina.

Najbolje je piti svježu vodu

Iz svih ovih razloga vodu iz slavine trebalo bi prokuhati ili profiltrirati, a može se čuvati neograničeno ako je ispravno pohranjena. U flaširanoj vodi onemogućen je rast i razvoj bakterija na nekoliko dana.

Najbolje je piti svježu vodu koja nije onečišćena. Iz tog razloga nabolje ju je uliti u čašu i odmah popiti umjesto da stoji na zraku tokom cijele noći.

U slučaju da po noći ipak ožednite, najbolje je da pored kreveta držite zatvorenu bocu s vodom koju po potrebi ulijete u čašu.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano