Vreme i mi

Vreme je nama oduzelo svako naše vreme. Gledajući u sat zaboravili smo da se više uradi dok se ne gleda u kazaljke i da je časovnik jedan od najvećih neprijatelja koji izaziva napetost i strah od nepostizanja.

Mi ne shvatamo kako je moguće da postoji psihološko vreme, ono u našoj glavi koje nema veze sa minutama ili satima. Ako nam je lepo, isuviše brzo prođe, ako smo u lošoj situaciji, kao da tom delu dana nikada nema kraja. Zbog toga vrlo često nismo zahvalni na lepim događajima jer su brzo prošli, jer patimo za njima, što nisu potrajali i nastavili se.  

Jurimo osam sati radnog vremena jer ne znamo kako ćemo sve postići, ali dok se fokusiramo na sat, mislimo na njega. Međutim, kada sklonimo telefon u fioku i ne znamo koliko je sati, događaju se dva iznenađenje - vreme je brže prošlo ako smo jedva na to čekali i dosta smo postigli do tog sata.

Izgleda, misao na vreme, oduzima nam sposobnost organizacije, pa se dešava ono čuveno <Što više žurim, sve mi je gore<. Od sitnice do važne stvari i važnog događaja, samo važi jedno - pravilno a ne užurbano.

Ne može se dokazati, ne može se pokrenuti ni zaustaviti, ne može se videti. Možda smo mi vreme, živa bića, ljudi i životinje, koji se menjaju u prostoru, sazrevaju u svom postojanju. Možda je sve samo prostor i postojanje u sadašnjem trenutku. Neobjašnjivo i neshvatljivo ljudskom prizemnom umu.
Ljudski um žali za mladošću, žali za onim juče, stvara predstavu o starosti kao da je propast a ne privilegija, ljudski um žali sebe i pokreće iznova nove, nametnute programe.
Čovek je ograničen kazaljkama na satu, prestrašen od brzog protoka vremena i od sedih dlaka, od nezavršenog posla i od mraka, od novog jutra. 
Čovek je rob minute i godine, dok one možda samo na časovniku postoje.
Čovek nikada nije stigao do tzv. budućeg vremena jer je ono uvek, iznova Sada. 
I dok se zamaramo koliko je kome godina i ko je šta u svojim godinama postigao, svakog novog jutra ponovo je naše Sada.

 

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

Autor knjiga : Princ spoznaje, Elez, Prvi i trinaesti, Zvuk tišine. Pišem za svoj blog "Krug".