VRLINA PRAVOSLAVLJA: Vernici danas slave BLAŽENOG TEODORITA, do poslednjeg trenutka istrajao je u propovedima

Pravoslavni vernici prema zvaničnom crkvenom kalendaru praznuju danas svetog Marka ispovednika, koji je bio episkop Aretusijski u Siriji

O njegovom stradanju izveštavali su Grigorije Bogoslov i blaženi Teodorit.

Prema tim izvorima, Marko je u vreme cara Konstantina razorio neki neznabožački hram i preveo mnoge u veru Hristovu.

Ali kada je car Julijan došao na presto, ponovo je počelo gonjenje hrišćana. Tada su neki aretusijski građani odrekli hrišćanske veroispovesti i vratiti u mnogoboštvo. Onda su se pobunili protiv svetog Marka, i tražili ili da sagradi ponovo hram koji je razorio, ili da im pričinjenu štetu nadoknadi u novcu.

 
 

Pošto starac Marko nije želeo da uradi ništa od ponuđenog, oni su ga javno kaznili, tako što su ga šibali i vukli po ulici. Potom su mu odsekli uši tankim i jakim koncem, pa su ga namazali medom po golom telu i vezali za drvo. Tako su na njega dolazili razni insekti, kao što su pčele, ose, stršljenovi i ujedali ga svuda po telu.

On je sve to izdržao, bez ijednog jauka ili bola. Izgledao je sasvim staro, a lice mu je imalo neku anđeosku svetlost.

Neznabošci su sve više spuštali cenu koju je trebalo da im isplati za uništeni hram, i na kraju su tražili samo dva zlatna novčića. Međutim ovaj sveti mučenik nije želeo ništa da im da niti da se tako odrekne svoje vere.

Njegova izdržljivost i hrabrost ostavila je ogroman utisak na građane.

Najzad su ga pustili na slobodu. Svi su ga dočekali i primili pouke od njega, nakon čega su se ponovo svi vratili u hrišćansku veru.

Izvor: srbijadanas.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: