Vučić i Brnabić oborili rekord: Najduže formiranje vlade u posljednjih 20 godina

Srbija nije dobila novu vladu ni 115 dana nakon parlamentarnih izbora, po čemu je nadmašen rekord koji je do juče držala druga vlada Vojislava Koštunice, čije je formiranje trajalo dan kraće. Do isteka zakonskog roka za izbor vlade ostalo je dvadeset dana, ali je već sad izvjesno da će Ana Brnabić u svom drugom mandatu biti na čelu vlade koja se najduže čekala u posljednje dvije decenije.

Za razliku od situacije koja je prethodila izboru druge Koštuničine vlade, koja je formirana u maju 2007. čim je obezbjeđena skupštinska većina za koju se do posljednjeg momenta nije znalo ko će je činiti, ovog puta to nije slučaj.

Broj mandata koje je na izborima 21. juna osvojila Srpska napredna stranka (188 od ukupno 250) omogućavao je partiji Aleksandra Vučića da potpuno samostalno formira izvršnu vlast, što je u teoriji moglo da bude učinjeno još u avgustu, nedugo po konstituisanju novog saziva parlamenta.

U praksi, pak, stvari su se odvijale potpuno drugačije, jer je mandata za sastav nove vlade povjeren premijerki u tehničkom mandatu Ani Brnabić čitavih sto i kusur dana nakon što su održani parlamentarni izbori. Tu prestaju sva ovlaštenja predsjednika Srbije, koji je, neki bi rekli samo formalno, lopticu zvanu "sastav kabineta" prebacio u mandatarkino dvorište.

Toliko toga je u tako malo vremena stalo, ali ne i vlada

Na pitanje N1 zašto mu je trebalo 106 dana da povjeri mandat premijerki koja je već na tom mjestu, Vučić je rekao "da je potrebno da napravite koncept kako će da izgleda vaša vlada" i da je razgovarao sa svima.

"Radio sam vrijedno svakog dana, imao nekoliko teških putovanja i razgovora, ne zaboravite da sam za to vrijeme bio sa predsjednikom Putinom, briselskim zvaničnicima, Erdoganom, Trampom u Vašingtonu, Makronom, vidite koliko toga je u tako malo vremena stalo", podsjetio je predsjednik Srbije.

Vučić: "Formiranje nove vlade najkasnije 25. avgusta"

Konsultacije o formiranju nove vlade koje je predsjednik Vučić obavio sa predstavnicima parlamentarnih stranaka gotovo da su pale u zaborav, pa nije zgoreg podsjetiti da su započete prije tačno tri mjeseca. Najavljujući konsultacije sa liderima partija koje su prešle izborni cenzus, Vučić je 7. jula istakao da očekuje da se formiranje vlade završi najkasnije 25. avgusta.

"Ne bih isključio da bude mnogo ranije", dodao je tada Vučić, s prilično velikom dozom sigurnosti.

Desetak dana nakon što je mandat povjeren Ani Brnabić nije poznato ni koliko će nova vlada imati ministarstava, a kamoli ko će biti na njihovom čelu. Javnosti je nepoznato čak i koje stranke će činiti novu vladu, ali je izvjesno da će to biti kabinet na čiji se izbor čekalo najduže još od proljeća 1998. godine.

Podsetimo, apsolutni rekord u dužini formiranja izvršne vlasti u višestranačkoj istoriji Srbije drži druga vlada Mirka Marjanovića, koja je izabrana čak 184 dana nakon što su u septembru 1997. godine bili održani izbori za narodne poslanike.

Marjanović i članovi njegovog kabineta zakletvu su položili 24. marta 1998. godine, a u toj vladi jedan od ministara bio je i aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada zadužio resor informisanja.

Vreme za koje su formirane vlade posle 2000. godine:

Druga vlada Ane Brnabić (2020. godina) - ?

Druga vlada Vojislava Koštunice (2007. godina) - 114 dana

Druga vlada Aleksandra Vučića (2016. godina) - 109 dana

Vlada Ivice Dačića (2012. godina) - 82 dana

Prva vlada Vojislava Koštunice (2004. godina) - 66 dana

Vlada Mirka Cvetkovića (2008. godina) - 57 dana

Prva vlada Aleksandra Vučića (2014. godina) - 42 dana

Vlada Zorana Đinđića (2001. godina) - 33 dana

 

 

 

 

N1BiH

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: