Vučić kategoričan: Angela Merkel pred kraj mandata želi da pruži podršku Šmitu i Incku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da nema sumnje da njemački kancelar Angela Merkel pred kraj mandata želi da pruži podršku Kristijanu Šmitu i odlukama bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka.

Vučić smatra da Merkelova time želi da pokaže svoju posvećenost rješavanju pitanja u BiH.

 

Povodom optužbi dijela opozicije u Srbiji da je “promoter ratnih zločinaca i da će oni podržati “Tviter” i “Gugl” koji najavljuju uklanjanje sadržaja koji negiraju “genocid” Srebrenici, Vučić je negirao da je tako nešto rekao, ali je naglasio da će se uvijek zalagati za pravo na slobodu govora, izražavanja i drugačije mišljenje, a ne da se onima koji drugačije misle zabranjuje da to iskažu.

– Nikada to neću da podržim i nije važno koja je tema u pitanju – rekao je Vučić.

 

Što se tiče regionalnih inicijativa, Vučić je rekao da su SAD ideju “Otvorenog Balkana” od početka podržavale, za razliku od mnogih evropskih zemalja, te da im je zahvalan za podršku.

Govoreći o prisustvu NATO na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da je od povlačenja Rusa 2000. godine tamo prisutan samo NATO, ali da Srbiju brine jačanje onog što nazivaju “kosovskom vojskom”.

On se nada da će biti zadržan korektan odnos i profesionalni i politički sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Što se tiče njemačkog i američkog zalaganja da se 24 hektara zemlje vrati manastiru Dečani, Vučić je rekao da to što Priština i pored pritisaka zemlju ne vraća jasno govori kakvi su pritisci. -Oni koji ih `ljuljaju u toj kolevci` će nastaviti to da rade- rekao je Vučić, nakon što je obišao gradilište nove kovid bolnice na Mišeluku u Novom Sadu, koja će biti otvorena početkom septembra

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: