VUKAO GA JE KROZ ŠUMU, ZAKLAO I POJEO: Ivko iz ariljskog sela je zatekao užasan prizor, meštani strahuju za decu!

Meštani ovog kraja smatraju da medvedi u ovo selo dolaze sa obližnje planine Golije.

Meštani ariljskog sela Visoka već dva meseca žive u strahu, jer redovan gost u njihovom ataru je medved. Ova životinja je za dva meseca zaklala stočarima čak 12 grla, a blizu porodičnih imanja vraća se na svakih sedam do deset dana. Prvu štetu ova zver je napravila u domaćinstvu Ivka Šaptovića, kada je razvaljen tor i iz stada koje broji oko tridesetak ovaca uzela najbolji primerak.

„Najkrupniji je bio ovan koji je težio oko osamdeset kilograma, čuo sam da uvek biraju najkrupnijeg u stadu, pa je tako bilo i ovaj put. Vukao ga je nekoliko metara kroz šumu, zaklao i pojeo da su od njega ostali samo rogovi. Nakon toga situacija se ponovila još nekoliko puta. Zaklano je osam ovaca, u našem i obližnjim selima, njih smo pronašli, a za još tri grla se uopšte ne zna gde se nalaze, pretpostavlja se da ih je zaklao i odneo u svoj brlog i tamo pojeo“, kaže Ivko za RINU.

Ivko Šaptović

Meštani ovog kraja smatraju da medvedi u ovo selo dolaze sa obližnje planine Golije. Lokalno lovačko udruženje postavilo je kamere koje su zabeležile da nije u pitanju jedan, već dva primerka. Postavljeno je i hranilište koje automatski izbacuje kukuruz, ali izgleda da to ovim životinjama nije dovoljno.

Jedan medved je izuzetno krupan, drugi nešto manji, ali po svemu sudeći su mesojedi. Pre nekoliko decenija dešavalo se da ova životinja prođe kroz selo, ali nikad nije dolazila ovako blizu kućama i nije se zadržavala, niti pravila štetu. Ova dva koja se sada pojavljuju ovde su već napravili svoje brloge i našli novo stanište i to u blizini svih nas, što nam uliva strah u kosti. Deca nam pešače do škole, zamislite šta bi bilo da nekoga presretne“, rekao je Ivko.

Medved

Jedino rešenje za ove vredne ljude, koji žive od stočarstva i poljoprivrede jeste brza reakcija nadležnih institucija i da se medvedi iz ovog sela izmeste u njihova prirodna staništa daleko od civilizacije.

foto: RINA

„Medved da se ubije ne sme, velike su kazne i nikada to ne bi uradili i iz drugih razloga, jer su vrlo retki u našoj zemlji. Ali, zato molimo nadležne da ukoliko mogu dođu i prateći sve zakone i procedure, odvedu ova dva medveda na obližnje planine“, zaključuje ovaj Ariljac.

 

Espresoo.rs

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: