VW zbog softvera obustavio isporuku Golfa i Škode
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Njemački gigant u području proizvodnje automobila Volkswagen obustavio je isporuku novog Golfa 8 i nove Škode Octavije, a sve zbog softverskih problema koji su se pojavili u njihovim računalima.

Iz Volkswagena su dali izjavu u kojoj stoji da je rutinska interna kontrola pokazala kako je problem u prijenosu podataka unutar kompjuterskih sistema automobila. Tačnije rečeno, podaci ne dolaze iz softvera glavne kontrolne jedinice do online kontrolne jedinice OCU3. Kao rezultat prekida te komunikacije događa se prekid rada sistema eCall, sistema zaduženog za ostvarivanje poziva hitnim službama u slučaju nepredviđenih situacija poput prometnih nesreća.

Sistam eCall (emergency call) je od marta 2018. godine obavezan u svim novim vozilima unutar EU, pa je njegov kvarni rad jako ozbiljan problem, ne samo sigurnosni, nego i regulatorni problem za Volkswagen. Neki mediji prenose da je isti problem primijećen i kod još dva modela ovog koncerna - Seat Leonu i Audi A3, čije su isporuke također obustavljene.

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano