Zaštitne maske - istine i zablude - Covid-19
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Hirurške maske, odnosno maske koje svakodnevno u svom radu koriste doktori, zubari, hirurzi su tanke i ne stoje čvrsto na licu. Zaštitna hirurška maska štiti druge osobe od osobe koja nosi masku, takve maske sprečavaju širenje infekcije s bolesnih ljudi na druge ljude. Maska se stavlja pričvršćivanjem za uši i štiti od prolaska virusa veličine 2 mikrona.

Maske koje koriste uglavnom građevinski radnici, čvrsto stoje uz lice i filtriraju oko 95 % čestica koje se prenose vazduhom. Nisu udobne, a i korisnici istih kažu da kroz njih teško dišu, pa ih je nezgodno nositi više sati.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti je mišljenja da maske za lice od tekstila nisu dovoljna zaštita od virusa. Takve maske mogu i da povećaju opasnost od infekcije zbog vlage. One imaju visok stepen prodiranja čestica kroz tekstil, koji iznosi od 40 do 90 %.

Respiratorna maska N95 (američki standard) koja se najviše preporučuje, namijenjena je je zaštiti osobe koja nosi tu masku. Udobna je i lako se pričvršćuje na lice uz pomoć dvije elastične trake. Njena propusnost je 0,3 mikrona, a filtrira oko 95 % čestica.

Navedena respiratorna maska po evropskom standardnu naziva se respirator FFP2, a po kineskom standardu nosi naziv KN95.

 

 

Respiratori sa ventilom (FFP3) omogućavaju brži i lakši izdah zraka nego oni koji nemaju ventil. Ugodniji su za nošenje, jer dovode do manjeg nakupljanja vlage u respiratoru.

Respiratorni ventil nije optimalan ukoliko se korisnika respiratora želi zaustaviti u širenju infekcije. Ako je nosilac bolestan, ventil će značiti da će mu izdah, kašalj, kihanje proći kroz masku i u zrak, bez filtriranja. To se događa zbog otvaranja ventila prilikom izdaha.

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano