Zbog čega je uhapšen Fikret Abdić
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

fikret abdic babo nacenik velike kladuse

Danas se na području Velike Kladuše provodi opsežna akcija Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona kodnog naziva „Mreža“. U akciji koja se provodi u suradnji sa Federalnom upravom policije, uhapšeno je šest lica, među kojima je i prvoosumnjičeni načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić. Pretresi se vrše na više lokacija na području Velike Kladuše, uključujući prostorije Općine, saopćeno je danas iz Tužilaštva.

ako je saopćeno, današnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

''Tužilaštvo vodi istragu o krivičnim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ. U ovim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica. Osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga. Ovako provedene javne nabavke su potom plaćane iz Budžeta Općine Velika Kladuša.

Također se sumnja da je općinski načelnik Općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša'', saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Iz ove institucije naveli su da se konačnici sumnja da je dvoje osumnjičenih u periodu od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine Velika Kladuša za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove budžete grantove za dva neprofitna pravna lica bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena.

Uhapšene osobe će u toku sutrašnjeg dana biti predane postupajućem tužiocu, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama.

(N1)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano