ŽELITE DA POBOLJŠATE KONCENTRACIJU I BUDETE ODMORNIJI? OVIH 9 NAMIRNICA ĆE VAM POMOĆI!

Borovnice: Studije pokazuju da su borovnice namirnica za bolju koncentraciju i da poboljšavaju pamćenje za narednih pet sati, jer antioksidanti u borovnicama stimulišu tok krvi i kiseonika do mozga – i održavaju um svežim. Sadrže koktel antioksidanata i imaju takav sadržaj koji se pokazalo da, osim što poboljšava koncentraciju, i štiti protiv raka, srčanih oboljenja i demencije.

 

 

Zeleni čaj: Zeleni čaj sadrži kofein i teanin. Kofein pomaže pri koncentrisanju i drži vas budnim, dok se za teanin pokazalo da povećava aktivnost alfa-talasa, koji povećavaju nivo smirenosti i otpuštaju kofein sporije, umesto sve odjednom. Ovi sastojci proizvode i bolju sposobnost usmeravanja pažnje, sa poboljšanjima i brzine i preciznosti, tako da i zeleni čaj spada u namirnice važne za bolju koncentraciju.

 

Avokado: Svaki organ u telu zavisi od dotoka krvi, posebno srce i mozak, a avokado poboljšava protok krvi, nudeći ukusan način da se pokrenu ćelije u mozgu. Avokado je takođe pun vlakana (11-17 grama po komadu), što pomaže u zadovoljenju gladi, a i značajna je namirnica za bolju koncentraciju.

 

Lisnato zeleno povrće: Lisnato zeleno povrće puno je antioksidanata i karotenoida, što povećava moć mozga, i pomaže pri njegovoj zaštiti. Puno je i B vitamina, za koji je dokazano da pomaže za bolje pamćenje, zdravlje i snagu mozga, pa je zato i ovo povrće namirnica za bolju koncentraciju. Ono takođe sadrži folnu kiselinu, koja poboljšava psihičku jasnoću.

 

Masna riba: Ona sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu pri pamćenju i mentalnim sposobnostima. Bez omega-3 je slabije pamćenje, a češće su promene raspoloženja, pa je i masna riba poželjna namirnica za bolju koncentraciju. Najvažnije ribe su losos, pastrmka, skuša, haringa, sardine i sardele.

 

Voda: Voda daje mozgu energiju za sve funkcije mozga, uključujući proces misli i pamćenja, i dokazano je da pomaže da se brže misli, bude bolje koncentrisan, i da se iskusi veća jasnoća i kreativnost. Svaka funkcija tela zavisi od vode, pa je ključno da je unosite dovoljno za bolju koncentraciju.

 

Tamna čokolada: Tamna čokolada može da vam pomogne da se fokusirate, jer sadrži kofein, magnezijum za smanjenje stresa, a podstiče i otpuštanje endorfina i serotonina za bolje raspoloženje. U umerenim dozama, tamna čokolada je odlična namirnica za bolju koncentraciju, a možete napraviti i neki kolač sa njom za još bolje raspoloženje i više energije.

 

Seme lana: Kao već neka navedena hrana, seme lana sadrži visok procenat magnezijuma, B vitamina, omega-3 masne kiseline i vlakana, od kojih svi doprinose mentalnoj jasnoći, mršavljenju i na kraju, koncentraciji. Laneno seme je bez sumnje super hrana. Važno je samo da ga sameljete kad ga kupite i možete ga posuti na pahuljice, konzumirati uz jogurt, žitarice, salatu i slično.

 

Orašasti plodovi: Ovi plodovi i semenke dobar su izvor anti-oksidanasa, vitamina E, što je u vezi sa manjim kognitivnim padom kako starite, i samo vam je potrebna mala količina dnevno da biste osetili ovaj benefit. Bogati su i esencijalnim uljima i amino kiselinama, zahvaljujući čemu spadaju u važne namirnice za bolju koncentraciju.

 

 

Izvor : danas.rs

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: