ZLOČIN BEZ KAZNE - Pomen u Kravici, zločin za koji niko nije odgovarao (FOTO - IMENA ZLOČINACA)

U Kravici kod Bratunca služen je parastos za 158 nastradalih Srba iz ovog mesta i susednih zaselaka, od kojih su 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić 1993. godine.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice upale su u srpsko selo Kravicu na Božić te godine i ubile 49 meštana i zapalile 688 kuća.

Pripremila Gordana Cimeša

Željku Laziću ubili su brata. On je tog Božića 1993. godine na prvoj borbenoj liniji branio selo. 

"Mandići su bili zapaljeni, bio je haos i panika. Bilo je ljudi koji nisu htijeli ići iz svojih kuća, i oni su pobijeni", kaže Željko Lazić.

"Ubijali su sve redom, nisu štedeli ni žene, ni djecu, ni starce. Božić Mara zapaljena je u svojoj kući, imala je 84 godine. Ubijen je Erić Njegostav od 82 godine, njegova supruga Erić Kristina, a moja baka izgorjela je nepokretna u kući, a imala je 79 godina", navodi predsednik opštinske organizacije poginulih i nestalih Radojka Filipović.

"I tad kad su išli i masovno palili srpska sela, ubijali srpsku nejač, tada to nikome ni u međunarodnoj zajednici ni bilo kome drugom nije bilo bitno", kaže predsednik Boračke organizacije Milomir Savčić.

Dvadeset osam godina od srpskog stradanja niko nije odgovarao za ubistva i zločine u Kravici, kao ni za ostale zločine u velikom broju srpskih sela u srednjem Podrin

IZVOR: RTS

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: