Znate li zašto se nikada ne nazdravlja čašom vode?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Čak i ako niste neki ljubitelj alkohola, ovo “pravilo” znate – nikada se ne nazdravlja čašom vode! Iako vam se ovaj “zahjtev” može učiniti glupim ili tek kao još jedan razlog da se “malo cugne” iza njega se zapravo krije drevno i nimalo naivno vjerovanje.

Korijen ovog običaja nalazi se u Antici. Naime, stari Grci su vjerovali da, kada čovjek umre, njegova duša odlazi u podzemni svijet – Had. U njemu se nalazi tužna ravnica obrasla blijedim divljim cvijećem.

Tom ravnicom teče pet rijeka: ledeni Stiks – rijeka mržnje, Aheron – rijeka bola, Kokitus – rijeka jadikovanja, Flegeton – rijeka vatre i Leta – rijeka zaborava.

PROČITAJTE I: UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ: Otkriven pedofilski lanac koji vodi sve do bivših predsjednika SAD-a

Kada duša pokojnika dođe u Had, pije iz Lete kako bi zaboravila prošlost i patnje u prethodnom životu. Oni koji su vjerovali u reinkarnaciju, vjerovali su i da duše piju iz ove rijeke kako bi zaboravile pređašnji život i bile spremne za novi.

Upravo tu, vjeruje se, leži korijen običaja da se nikada ne nazdravlja čašom vode. Na taj način, onoga ko to čini, snašao bi prerani zaborav i sudbina gora od smrti.

 

 

Izvor: cdm.me

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano